donderdag 3 februari 2022

Orange+

 




De olie heeft een verfrissende, zoete, citrus achtig aroma dat opwekkend werkt, terwijl het ook een kalmerende invloed heeft. Het brengt vrede en vreugde in de geest. De olie is ook erg geliefd bij kinderen. Het heeft een antiseptische werking en spant de huid licht aan. De olie is rijk aan de krachtige antioxidant, d-limoneen. De orange olie kan ook worden gebruikt in de keuken. Sinaasappel olie wordt veel gebruikt in de parfum, cosmetica en levensmiddelen industrie. Let op: citrus oliën mogen niet toegepast worden op huid die binnen de 72 uren aan direct zon- of uv-licht blootgesteld wordt. 

Aroma therapie in de zorg (5 maart 2014)

Vooral jonge patiëntjes kunnen met behulp van herkenbare geuren relatief goed ontspannen. Bij kinderen is vooral de angst voor pijn een grote onrustbrenger. In een onderzoek van Mehta (1998) bleek zoete sinaasappelolie zeer ondersteunend bij 120 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Het hielp bij de inductie voor en het ontwaken na de anesthesie. De middelen die bij anesthesie gebruikt worden, ruiken niet fijn. In het onderzoek bleek dat de geur van zoete sinaasappelolie de nare geuren enigszins kon maskeren. Kinderen in de essentiële olie groep zeiden dat ze de volgende keer weer dezelfde procedure wilden hebben bij de voorbereiding op een operatie. Omdat misselijkheid vaak een symptoom van angst is bij kinderen, is het gebruik van lavendelolie bijzonder nuttig. In een onderzoek van Bradshaw (1998) bleek lavendelgeur stress en reisziekte te verlichten bij dieren op transport. Vooral citrusgeuren (citroen, mandarijn, sinaasappel, grapefruit, bergamot), maar ook lavendel zijn allen goede oliën voor stressreductie 


Spirituele invloed

De olie versterkt de ik-kracht, het zelfbewustzijn en de levenslust. Vooral bij mensen die vaak verkrampt en angstig zijn, geeft het intuïtie en humor, om over belangrijke situaties te kunnen lachen. Daardoor lossen spanningen vaak al op en kan men in veel situaties zelfbewuster optreden. In tijden van stress of hectische tijden geeft de olie weer gemoedsrust, vreugde en vrolijkheid. Het trekt je zacht uit een psychisch dal en lost angsten en een tekort aan zelfvertrouwen zacht op. Het geeft weer ruimte aan creativiteit en harmoniseert verschillende stemmingen, als er veel mensen in een ruimte verblijven. De vrucht voedt het lichaam, de olie de ziel. 



Tips

  • Angsten 2 dr. op een tissue / zakdoek druppelen en meermaals per dag inhaleren. 
  • Bakken 2-4 dr. door het beslag geven een heerlijke sinaasappel cake. 1-2 dr. door het pannenkoeken beslag. 
  • Bronchitis (hoest en slijm) diffuse. 2-4 dr. verdund op de borst. ◊ Desinfecteren (van de omgeving) diffuse. 
  • Gespannen / Nervositeit / Vermoeidheid diffuse de olie. Massage met 2-4 dr. ◊ Koliek diffuse voor een betere slaap. 
  • Luchtweg infecties diffuse. ◊ Mieren bestrijden kan worden gebruikt bij het bestrijden van mieren, doordat het dodelijk is voor mieren maar bovendien hun geurspoor vernietigt, zodat mieren niet de weg terug naar hun kolonie kunnen vinden. Spray de olie of diffuse 2-4 dr. 
  • Slapeloosheid 1-2 dr. op het hoofdkussen druppelen. Diffuse in de slaapkamer, zeer geschikt bij kinderen. 1 dr. onder beide grote tenen. 
  • Smaakstof 2-4 dr. in een potje honing. Je water wordt verfrissend met 1-3 dr. olie. Voeg 1 dr. toe aan een smoothie voor een verrassende en verfrissende smaak. 
  • Stress (werk of thuis omgeving) diffuse. 
  • Tandvlees problemen / Aften 6 dr. in een glas gekookt water, hiermee dagelijks spoelen.