zaterdag 29 januari 2022

Lavender (Lavendula angustifolia)

 


Lavender heeft een fris, zoet, bloemig, kruidig aroma dat kalmerend en verfrissend is. Het is een zeer veelzijdige olie. Young Living’s Lavender essentiële olie is een natuurlijke ontstekingsremmer, een anti- histamine en werkt ook heel erg kalmerend en ontspannend. Lavendel is ook bijzonder heilzaam voor de huid en schoonheid Het wordt vaak gebruikt in de schoonheidsindustrie en kan ook gebruikt worden om kleine snijwonden, blauwe plekken en huid irritaties te reinigen en kalmeren. De ontsmettende, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen maken deze olie waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen. De olie heeft het vermogen om uit balans geraakte toestanden te herstellen, zowel lichamelijk als geestelijk, in de richting van een evenwichtstoestand waarin genezing kan plaatsvinden. Lavendel schijnt iedere werking in combinatie met andere olie te versterken.

Spirituele invloed

Bevordert het bewustzijn, een grotere intuïtie en duidelijkheid en bevordert gezondheid, liefde, vrede, een gevoel van welzijn. Rustgevend, verfrissend voor de geest, tegen geestelijke uitputting, slaap bevorderend, harmoniserend voor de hersenhelften, zenuw sterkend. Een heerlijk ontspannende, rustgevende olie, voor iedereen met spanningen, stress, verdriet, enz. Schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. Depressie verminderend, kalmerend tegen zwaarmoedigheid, spanningen en bezorgdheid. Harmoniserend en evenwicht brengend. 
Met lavendel kan men een diepere meditatie bereiken en maakt het gemakkelijker om onze spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. Diffuse de olie om ruimtes van negatieve energieën te zuiveren. Kan ook goed gebruikt worden in ruimten waar therapieën gegeven worden. Het effect van Lavender is balancerend en kalmerend bij onbeheerste emoties. 
Het verwijdert besluiteloosheid en emotionele conflicten, en helpt om de gevoelens onder bewuste controle te brengen. Het brengt een gevoel van rationaliteit aan bij de bewuste geest. Door Lavender ontwaakt u uw ware spirituele essentie. Geleidelijk lijnt en integreert het al uw fysieke en subtiele aspecten uit. Door het verbeterde uitlijnen, worden energetische blokkades losgelaten, levensenergie beweegt zich vrijer en elk deel van je wezen wordt meer ontvankelijk voor de invloed van de Geest.
 De energiestromen worden gecorrigeerd, oude kwesties komen naar de oppervlakte om opgelost te worden en verwarrende symptomen verdwijnen vaak. Lavender bevordert het bewustzijn van je innerlijke dimensies als het helpt krijg het geestelijke/spirituele een grotere ruimte.

Bevordert de opening van het hart en kruin chakra. Brengt de hogere en lagere chakra’s in evenwicht, zowel kalmerend als energetiserend.

Tips

  • Bad: voeg vier druppels vermengd met Epsom zout aan een warm bad toe om beter te kunnen ontspannen en in slaap te kunnen vallen.
  • Lavender, Lemon en Peppermint samen is een mooie mix ( ook wel synergie genoemd). Deze mix ondersteunt je weerstand, zorgt voor een ontspannen gevoel, ondersteunt het ademhalingsgestel, en houdt je helder. Een ware energie boost!
  • Acute ontspanning: 1 dr. Lavender (evt. met 1 dr. Stress Away) in je handpalm, wrijf de olie open met je ander hand in de richting van de klok en maak een cup van je beide handen. En bedek nu je mond en handen, adem rustig en diep in en uit. LET OP, dit kan op je ogen slaan, dus ogen dicht.
  • Sociale gelegenheid diffuse 5 dr. om de stemming van een sociale bijeenkomst te ontspannen/in te stellen.
  • Blauwe plekken puur of verdund op de pijnlijke plek in masseren. Dit verlicht en kalmeert de huid.
  • Buikklachten puur of verdund aanbrengen op de buik, altijd klok mee in masseren.
  • Deodorant masseer 1 dr. onder de oksel.
  • Droge / schrale huid verzorgen/hydrateren van een droge of gebarsten huid met een paar druppels olie. Liefst samen met een voedende draagolie. ( V-6, Jojoba-, Amandel-, Olijf-, Rijst-, Druivenpit-, Arganolie.)
  • Jeukende of brandende hoofdhuid 2 dr. met draagolie in masseren ter verlichting.
  • Huid oneffenheden vermindering, 2 dr. op en rond de gebieden in masseren, 2x per dag
  • Verbrandingen verlicht de huid door 2-3 dr. op de getroffen plek aan te brengen.
  • Verbrande huid door de zon 2-3 dr. mixen met water, sprenkelen of sprayen over de verbrande huid.
  • Ongedierte 1 dr. op een bult kan jeuk verminderen/verlichten. Dit kun je eventueel elke 15 minuten herhalen.
  • Ongedierte weren 2 dr. op een wattenbolletje en leg in kasten en laden voor een heerlijke geur en ongedierte te weren. Voeg 5 dr. in de diffuser om ongedierte te weren en tevens voor een goede nachtrust.
  • Luchtverfrisser diffuse 5 dr. in een ruimte in huis geeft een frisse, aangename geur en verjaagt snel vervelende geurtjes van bijv. huisdieren of sigarettenrook. Een paar druppels toevoegen aan het laatste spoelwater van de wasmachine. In de kledingkast een doekje /watje neerleggen met 1- 2 dr. olie.
  • Reisziekte 1dr. op de tong, rond de navel of achter de oren om de symptomen te verlichten.
  • Ontspannen slaap neem 1 dr. in de palm van de hand, inhaleer een paar keer door je mond en neus in het “kommetje” van je handen te leggen en strijk daarna over het hoofdkussen voor een ontspannen slaap. 2 dr. onder de voeten en onder de grote tenen aan brengen. Voeg 5 dr. in de diffuser voor ontspanning en tevens om insecten te weren. (de diffuser van Young Living gaat vanzelf uit ).
  • Traanbuizen / holtes deblokkeren 1 dr. over de neusbrug.
  • Een kater: 2 dr. op de binnenkant van de hand. Wrijf de olie warm en inhaleer meermaals goed op.