dinsdag 8 februari 2022

Ylang Ylang


Ylang ylang (Cananga odorata) heeft een zoete, zachte, bloemige geur en is daardoor een favoriet van romantici geworden. In Indonesië worden de bloemblaadjes vaak verspreid over een huwelijksbed. Ylang ylang is zeer effectieve, rustgevende olie die een gevoel van ontspanning geeft. Het kan helpen bij het loslaten van gevoelens van woede, spanning en nervositeit. Het heeft een lange historie in huid- en haarverzorgingsproducten, vooral in Azië, waar het wordt gebruikt om de haargezondheid te bevorderen. 


Historie

De olie wordt traditioneel gebruikt in de huid-, en haarverzorgingsproducten en in de parfumindustrie. Het wordt gebruikt in o.a. Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums. De oorspronkelijke Indonesische bevolking weken de bloemen in kokosnootolie en gebruiken dit voor de huid-, en haarverzorging (bijv. Makassar haarolie en op Tahiti, de monoi motoi), maar ook voor koliek, koorts, insectenbeten, verkoudheid, obstipatie, spijsverteringsproblemen, maagpijn en voor het reguleren van de hartslag en ademhaling. Ook worden de bloemen gebruikt als thee, parfum voor het linnengoed en met een glanzende laag suiker bedekt en beschouwd als een zoete versnapering die geluk brengt. 

Spirituele invloed

De olie word al vele jaren gebruikt voor het balanceren van mannelijke en vrouwelijke energieën zodat harmonie ontstaat. Dit komt doordat negatieve emoties zoals woede, bezitterigheid of weinig zelfvertrouwen worden los gelaten en het zorgt voor positieve emoties zoals vertrouwen, eigenliefde, en spirituele inzicht. De olie helpt ook bij degene die lichamelijk of spiritueel futloos of mat zijn. Het brengt namelijk de uitlijning terug van lichaam, geest en ziel. De olie schenkt vertrouwen en geborgenheid en zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op een goede conversatie, begrip en samenwerking. Het roept gevoelens van vrede op, ontspant, verdrijft woede en stabiliseert stemmingswisselingen. Dit zijn belangrijke eigenschappen voor meditatie, genezing en andere spirituele activiteiten.


Tips

  • Een belangrijke lichamelijke eigenschap van de olie is het vermogen om te snelle ademhaling en te snelle hartslag te vertragen. 
  • Sommige mensen vinden de geur van de olie een beetje te zoet. Meng dan de olie met Bergamot of een andere Citrus olie. De geur wordt hierdoor frisser en het versterkt de kalmerende eigenschappen. 
  • Depressief / Stemmingswisselingen / Emotionele balans / Stress De olie werkt ontspannend op het centrale zenuwstelsel. Voor mensen die voortdurend met stress te maken hebben is een bad met deze olie zeer ontspannend. Voeg de olie toe aan het badwater. Meng 4-6 dr. met een neutrale bad & douchegel (YL) of 4-6 dr. met dode zeezout. Of diffuse 4-6 dr. olie. 
  • Acne / Puistjes / Onzuivere huid De olie kan helpen bij vermindering van de talgproductie. Meng 1-2 dr. met bijv. een beetje ART dagcrème (YL) of Sandelwood crème (YL) in je hand en breng het 2x per dag aan. Of 2-3 dr. olie in een glas gekookt, afgekoeld water en dep hiermee de huid, 2x per dag. 
  • Futloos en/of afbrekend haar voeg 3 dr. toe aan een natuurlijke neutrale shampoo en was hiermee 2x per week het haar. Of maak een haarolie: meng 50 gr. biologische kokosolie, 50 gr. biologische palmolie en 6 dr. olie. 
  • Slaapprobleem 1dr. op het hoofdkussen. 1dr. op de kruin. 1dr. onder beide voeten. Diffuse de olie in de slaapkamer