dinsdag 25 januari 2022

Asatoma Sadgamaya


Mantra voor de vrede

Mantra voor licht en wijsheid.
Dit is een krachtige mantra die ons ondersteund in tijden van transitie, 
of ons helpt om anderen te helpen bij de transformatie.

Dit gebed zoekt de Waarheid onder de steeds veranderende en het verschuiven van de realiteit van de fysieke wereld. Het doel is om verbinding te maken met de eeuwige, altijd zalige en rustige natuur die woont in ons op het diepste niveau. Volgens de filosofie, wordt deze werkelijkheid verduisterd door de
lagen van onwetendheid dat we uiteindelijk doordringen als we groeien door ervaringen in de fysieke wereld.

Asato Ma Sadgamaya
Tamaso Ma Jyotir Gamaya
Mrityor Ma Amritam Gamaya


Van Onwaarheid vaar Waarheid
Van Duisternis naar Licht
Van Dood naar Onsterfelijkheid






WoordenBetekenis
AsatOnwerkelijk, niet waar, onwetendheid, niet-bestaan
mamij
Zat (verdrietig)Werkelijkheid, waarheid
Gamaya ·verplaatsen of leiden
Tam (tamas)Onwetendheid, Duisternis
Jyoti (jyotir)Helderheid, Licht, Zuiverheid
Mrityu (mrityor)Dood
Amrita (amritam)Doodloosheid, ambrosia
Omheilig woord, woord van schepping, heilige vibratie, god
ShantiVrede


Asatoma Sadgamaya: De betekenis van deze heilige woorden

Alle woorden in dit gebed inspireren de beoefenaar om zijn beste zelf te zijn en in een staat van bewustzijn te leven. In plaats van te proberen de wereldse verlangens van de beoefenaar te vervullen, zoals materieel gewin en persoonlijke vereisten, wordt de beoefenaar aangemoedigd om af te wijken van de angst van onwetendheid en dood van deze wereld. In plaats daarvan zouden ze in de hemelse rijken van wijsheid, licht en onsterfelijkheid moeten verblijven, zoals deze mantra aanmoedigt.

Op dezelfde manier waarop de meeste Sanskriet gebeden beginnen met het woord om, doet de Pavamana mantra dat ook. Om is een heilig geluid waarvan wordt aangenomen dat het het goddelijke in het hindoeïsme betekent. Het is ook een universeel geluid, en de uiting ervan is het geluid van de schepping zelf, omdat we het overal horen. 

De spreekwoordelijke uitdrukking 

"Asato ma sad gamaya" betekent 'Leid me' of 'leid me' van 'onwetendheid naar kennis'. Dit spoort ons aan om onszelf te bevrijden uit de greep van onze eigen onwetendheid, die ons verblindt voor de ultieme waarheid en ons ervan weerhoudt deze te herkennen. Om vervolgens te leven in een staat van volledige kennis en begrip van alles wat we tegenkomen. 

"Tamaso ma jyotir gamaya" vertaalt zich naar "Van duisternis, leid me naar het licht." Terwijl het woord jyotir zich letterlijk vertaalt als 'licht', verwijst de term 'duisternis' naar de eigen innerlijke negativiteit en negativiteit in anderen. Daarom drukt deze zin ons potentieel uit om boven onze omstandigheden uit te stijgen en in het licht van de wereld om ons heen te komen. 

"Mrityor ma amritam gamaya." moedigt ons aan om vrij te zijn van de ketenen van de dood en om in onze eeuwige staat van onsterfelijkheid te leven. 

"Om shanti shanti shanti" is een Sanskriet uitdrukking die "vrede, vrede, vrede" betekent. 


Woorden van een wijze 

Het is van cruciaal belang om te onthouden dat deze mantra geen fysieke beweging is. Met andere woorden, we hoeven niet ver te reizen om de Atma te vinden, noch moeten we significante veranderingen ondergaan om er een te worden. Atma is een Sanskriet term die 'zelf' betekent, dus we hoeven niet te veranderen wie we zijn om de persoon te worden die we willen zijn. 

We zijn ook niet verplicht om ergens heen te gaan om onszelf te transformeren. We zijn wie we zijn en onze reis is er een die afhankelijk is van kennis. Wat we geloven dat ons ware zelf is, is eigenlijk een reis om te ontdekken wie we werkelijk zijn. 

Een wijze zei eens dat de eerste stap naar het verkrijgen van de kennis waarvoor men bidt bij het chanten van deze mantra's is om satsang (luisteren naar spirituele toespraken) bij te wonen en spirituele boeken te lezen. Een beoefenaar moet ook tijd doorbrengen in het gezelschap van spirituele zoekers of meesters, die allemaal geen geld nodig hebben. 

Volgens de wijze "moeten we gevoed worden door het besef dat onze essentiële essentie Atma is, niet het lichaam, de geest of het intellect. Naarmate we satsang blijven beoefenen, verzwakt onze gehechtheid aan de asat geleidelijk. Naarmate je gaat begrijpen dat alles in de wereld – alle wereldse relaties, alle wereldse dingen – steeds verandert en vluchtig is, verandert je kijk op de wereld geleidelijk. 

Omdat we begrijpen dat de dingen van deze wereld vluchtig zijn en ons geen plezier op de lange termijn kunnen bieden, nemen onze eetlust op natuurlijke wijze af. Als gevolg hiervan raken we meer los van deze geneugten. Naarmate de driften afnemen, wordt de geest steeds minder boos en geagiteerd. Het brengt gevoelens van ontspanning, rust en sereniteit teweeg. 

Zodra we deze verstilde, delicate, doordringende geest tot onze beschikking hebben, zullen we in staat zijn om onze ware aard in zijn geheel te realiseren. "